تغذیه و سلامتی

رژیم گیاهخواری؛ انتخابی سالم یا چالش‌ تغذیه‌ای؟

احمد اسماعیل زاده مدیر کل دفتر تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر گفت: رژیم غذایی مبتنی بر میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و سایر منابع گیاهی برای سلامت بسیار مفید است، اما برای تأمین کامل نیازهای بدن، باید با مواد غذایی حیوانی تکمیل شود.

وی افزود: گیاهان بسیاری از مواد مغذی موردنیاز بدن را تأمین می‌کنند، اما در برخی موارد مانند پروتئین، کلسیم، آهن و روی دچار کمبود هستند. به همین دلیل، توصیه می‌شود که رژیم گیاهخواری همراه با مصرف لبنیات و تخم‌مرغ باشد. این گروه که به لاکتو-اوو وجترین‌ها معروف هستند، معمولاً مشکلات تغذیه‌ای کمتری خواهند داشت.

پوکی استخوان از عوارض رژیم وگان

اسماعیل زاده گفت: افرادی که گیاهخوار مطلق (وگان) هستند، در طولانی‌مدت ممکن است دچار تحلیل عضلات، پوکی استخوان و کمبودهای تغذیه‌ای شوند. این افراد باید از مکمل‌های پروتئینی حیوانی، آهن و کلسیم استفاده کنند. در کودکان، رژیم گیاهخواری مطلق توصیه نمی‌شود، اما در بزرگسالان و سالمندان در صورت مصرف مکمل‌ها می‌تواند امکان‌پذیر باشد.

رژیم گیاهخواری : از یک راهنمای مبتدی تا برنامه رژیم غذایی گیاهی - %

وی افزود: رژیم گیاهخواری طولانی‌مدت و بدون تأمین مناسب مواد مغذی می‌تواند منجر به افزایش کبد چرب، تحلیل عضلانی و کم‌خونی شود. متخصصان تغذیه در سراسر جهان گیاهخواری مطلق را به‌طور کلی توصیه نمی‌کنند، مگر در برخی بیماری‌ها مانند دیابت و بیماری‌های قلبی، که البته در این موارد نیز باید مقدار کمی از منابع حیوانی در رژیم غذایی گنجانده شود.

رژیم کتوژنیک؛ حقیقتی فراتر از پروتئین و چربی

اسماعیل زاده در ادامه، درباره رژیم کتوژنیک توضیح داد و گفت: این رژیم بر مصرف چربی‌های سالم و کاهش شدید کربوهیدرات‌ها تمرکز دارد. برخلاف تصور رایج، رژیم کتوژنیک تنها مبتنی بر پروتئین نیست، بلکه مصرف چربی در آن بیشتر است و به سوخت‌وساز بدن کمک می‌کند.

وی ادامه داد: رژیم کتوژنیک یک الگوی غذایی است که در آن کربوهیدرات‌ها به‌شدت محدود شده و چربی جایگزین آن می‌شود. برخلاف تصور عمومی، رژیمی که در آن مصرف پروتئین بالا باشد، رژیم کتوژنیک محسوب نمی‌شود.

مدیر کل دفتر تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: رژیم کتوژنیک به‌طور کلی برای سلامت توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است در طولانی‌مدت عوارضی مانند مشکلات کلیوی، افزایش کلسترول و اختلالات گوارشی ایجاد کند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا