توسعه صنایع تبدیلی ضامن ارزش افزوده تولیدات کشاورزی در زنجان
به گزارش ایرنا، بخش کشاورزی در استان زنجان اهمیت ویژهای دارد و حدود ۲۵ درصد سهم اشتغال استان را به خود اختصاص داده در حالیکه میانگین سهم اشتغال کشور در این بخش حدود ۱۵ درصد است
استان زنجان با ۱.۳ درصد مساحت کل کشور حدود ۷۵۰ هزار هکتار عرصه های مناسب کشاورزی دارد که معادل پنج درصد اراضی کشاورزی کشور است.
بخش کشاورزی در استان زنجان حدود ۱۰۰ هزار بهرهبردار دارد که به تولید انواع محصولات زراعی و باغی مشغول هستند.
ارتقای ارزش افزوده در بخش کشاورزی استان از جمله دغدغه های عمده این حوزه در استان زنجان است که توجه به صنایع تبدیلی برای رونق این حوزه نقش مهمی دارد.
صنایع تبدیلی شامل مجموعه فعالیت های صنعتی مرتبط با فرآوری محصولات کشاورزی از طریق تغییرات فیزیکی، شیمیایی، ذخیرهسازی، بسته بندی و توزیع است.
صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی مهمترین مولفه در جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در این بخش، افزایش سطح درآمد روستاییان و بالا بردن بهرهوری در فعالیت های کشاورزی به شمار می رود.
ظرفیت تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار تنی محصول در صنایع تبدیلی فعال زنجان
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون ۴۶۴ مجوز صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی استان صادر شده که ۲۱۶ واحد با اشتغالزایی سه هزار و ۲۰۰ نفر به بهره برداری رسیده است.
اکبر کرامتی افزود: این واحدها با ظرفیت خوراک حدود ۲ میلیون تن انواع محصولات، حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول نهایی را تولید می کنند.
وی میزان تولید بخش کشاورزی استان زنجان را سه میلیون تن در سال با ارزش ۱۹ همت(هزار میلیارد تومان) اعلام کرد و ادامه داد: ضریب اشتغال این بخش در استان ۲۳.۵ درصد است.
کرامتی با بیان اینکه توسعه صنایع تبدیلی از اولویتهای جهاد کشاورزی استان است، گفت: توسعه صنایع تکمیلی می تواند زمینه ایجاد ارزش افزوده در محصولات دامی و کشاورزی را فراهم کند و تمام تلاش ما تحقق اهداف ترسیم شده در این بخش در استان است.
محدودیت منابع آبی چالش پیش روی توسعه صنایع تبدیلی در استان زنجان
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه بر اساس برنامه هفتم توسعه، ۳۵ درصد از رشد هدفگذاری شده اقتصادی قرار است از محل بهره وری محقق شود، گفت: بخشی از این موضوع نیز شامل توسعه صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی است.
حسین محمدی به ظرفیت مناسب برای توسعه غذایی از جمله صنایع تبدیلی کشاورزی در استان اشاره کرد و افزود: این صنایع جزء لاینفک بخش کشاورزی و ضامن ارزش افزوده تولیدات این حوزه است.
وی اظهار کرد: از جمله چالش های پیش روی راه اندازی واحدهای صنایع تبدیلی، موضوع محدودیت منابع آب در استان است و به واسطه همین موضوع، اجازه تخصیص آب از محل آب کشاورزی به توسعه چنین واحدهایی در استان داده نمی شود.
محمدی گفت: استان زنجان در محصولاتی مثل زیتون، سیب درختی و سیب زمینی در کشور صاحب نام است ولی به دلیل تکمیل نبودن زنجیره تولید، ارزش افزوده لازم و مورد انتظار نصیب بخش کشاورزی استان نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: تکمیل زنجیره بخش کشاورزی در استان هم مستلزم توسعه صنایع تبدیلی است و بر اساس تفاهم نامه ای که خود وزارت جهاد کشاورزی با وزارت نیرو داشته، ممنوعیت تامین آب صنایع تبدیلی از محل آب کشاورزی باید مورد بازنگری قرار گیرد تا در صدور مجوزها راهگشایی شود چرا که این موضوع مبتلا به کل کشور است و فقط منحصر به استان زنجان نیست.
لزوم توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی در مناطق مختلف استان
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان زنجان در این باره به ایرنا گفت: با تکمیل واحدهای صنایع تبدیلی در دست اجرا، ظرفیت جذب مواد خام و خوراک محصولات کشاورزی در این بخش در استان به ۲ میلیون و ۴۸۴ هزار تن افزایش خواهد یافت.
مظفر یوسفیپور افزود: استان زنجان در فرآوری زیتون که در شهرستان طارم متمرکز است، رتبه اول کشوری را دارد.
وی با بیان اینکه ۳۳ واحد کنسروسازی زیتون با ظرفیت فرآوری ۱۶ هزار تن و ۱۴ واحد روغنکشی با ظرفیت تولید ۲۳ هزار تن روغن زیتون در منطقه طارم فعالیت میکنند، ادامه داد: این واحدها میتوانند ۹۰ هزار تُن زیتون خام را جذب کنند، در حالیکه تولید زیتون در طارم حدود ۲۰ هزار تن است.
این مسوول یادآور شد: بنابراین ظرفیت مازاد قابل توجهی برای فرآوری زیتون از سایر مناطق وجود دارد و با وجود ظرفیت بالای فرآوری زیتون، نیاز به سرمایهگذاری بیشتر در بخشهای دیگر، مانند فرآوری سیبزمینی، سیر و گوجهفرنگی احساس میشود.
یوسفیپور با تاکید بر اینکه تولید گوجه فرنگی استان ۳۵۰ هزار تُن است، گفت: در این حوزه فقط دو واحد فرآوری با ظرفیت حدود ۱۲۰ هزار تن در استان فعال است.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه با جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی و حمایتهای لازم میتوان واحدهای فرآوری جدیدی برای سیبزمینی، میوهها، آبمیوهها و سایر محصولات کشاورزی راهاندازی کرد، اظهار داشت: این امر منجر به افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی، جلوگیری از خام فروشی و ایجاد اشتغال بیشتر در بخش کشاورزی استان می شود.
برآیند:
توسعه صنایع تبدیلی ضامن ارزش افزوده تولیدات کشاورزی در استان زنجان است که به عنوان یکی از قطب های کشاورزی کشور مطرح می شود.
از جمله چالش های پیش روی راه اندازی واحدهای صنایع تبدیلی، موضوع محدودیت منابع آب در استان است که باید برنامه ریزی لازم برای رفع این مشکلات توسط متولیان امر صورت گیرد.