فرهنگی

سینما می‌تواند تیغ دو لبه در فرهنگ‌سازی برای اهدای عضو باشد+ فیلم

امید قبادی در گفت وگو با خبرنگار سینمایی ایرنا اظهار داشت: علت این که دو هزار خانواده دارای فرد دچار مرگ مغزی برای پیوند اعضا رضایت نمی‌دهند به دلیل نوع دوست نبودن ایرانی‌ها نیست؟ ایرانیان در طول تاریخ نوع‌دوستی خود را اثبات کرده‌اند، به این دلیل است که باور مرگ مغزی مساوی با مرگ در ایران مثل برخی از کشورهای جهان نهادینه نشده است و فرهنگ اهدای عضو جانیفتاده و این، دست اصحاب رسانه، هنرمندان کشور، مسئولان فرهنگی است.

وی با بیان این‌که سینما مهمترین تاثیر را در این زمینه داشته است، گفت: از سال ۷۹ که شاخص اهدای عضو ایران دو دهم بوده تا به امروز به نزدیک ۱۴ رسیده مهمترین افرادی که نقش داشتند، هنرمندان و سینماگران بودند. سینما به راحتی می‌تواند تیغ دولبه باشد.

قبادی یادآوری کرد:‌ با رضایت ۱۱ هزار و ۵۰۰ خانواده دچار مرگ مغزی توانستیم برای ۷۵ هزار نفر پیوند عضو داشته باشیم و ۲۵۰ هزار میلیارد تومان ذخیره ریالی ایران بوده برای این که به خارج از کشور برای پیوند نرفته‌اند.

او یادآوری کرد: در زمان حاضر، ایران رتبه نخست اهدای عضو آسیا را دارد. ایران تنها کشور خاورمیانه است که تمامی پیوند اعضا در آن انجام می‌شود. با وجود این دستاوردها، ۳۲ هزار نفر در لیست دیالیز و ۲۷ هزارنفر در لیست پیوند عضو هستند که روزی ۷ تا ۱۰ نفر و سالی ۳ هزار نفر از اینها جان خود را از دست می‌دهند و تنها راه نجات آنها استفاده از اعضای دچار مرگ مغزی است.

قبادی گفت: هدف اصلی انجمن، فرهنگ سازی و مددکاری خانواده اهداکننده عضو است. ۲۴ ساعته و تمام قد و به طور رایگان در خدمت هنرمندانی هستیم که می‌خواهند آثاری را در مورد اهدای عضو بسازند که ما برای آنها اصلاح می‌کنیم و در حد توانمان به آنها امکانات می‌دهیم تا بدانند که ما تفاهم‌نامه‌هایی با سازمان سینمایی و بنیادها داریم که اگر آنها به طور سره به فرهنگ سازی اهدای عضو می‌توانند از امکانات این تفاهم‌نامه‌ها استفاده کنند.

وی افزود:‌ تا زمان حاضر در طول ۳۰ سال گذشته، ۲۸۶ فیلم، سریال و مستند که در زمینه اهدای عضو تولیداتی داشتند را حمایت کردیم اما تاریخ اهدای عضو و پیوند اعضای ایران هیچ وقت فیلم «بودن یا نبودن» کیانوش عیاری و فیلم مستند «زمان صفر» را که آن را دو جوان سینماگر ایران تحت هدایت مجید مجیدی ساخته‌اند و هیچ وقت اولین فیلم سینمایی منوچهر هادی به نام «یکی می‌خواهد باهات حرف بزند» را فراموش نمی‌کند.

او اظهار داشت: در نتیجه، همان گونه که برخی از سریال‌ها مانند «حلقه سبز» ضربه خیلی مهلک به اهدای عضو زد و طول کشید تا دوباره اهدای عضو بتواند جایگاه خود را پیدا کند. فیلم‌های زرد نیز آسیب‌هایی به اهدای عضو زدند. در آن زمان هم با کارگردانان این دو مجموعه و مجموعه‌های دیگر صحبت کردیم و گفتیم که هر یک درصدی که آماررضایت به اهدای عضو بالا می‌رود ۱۵۰ نفر از فرزندان شما کمتر فوت می‌کنند و هر درصدی که کاهش پیدا می‌کند ضربه می‌خورد.

قبادی گفت: ما در انجمن اهدای عضو فقط نشستیم برای این که فیلمسازان از نظر محتوایی اشتباهی نکنند. یکی از این کارگردان‌ها یک روزی به من گفت که با توجه به مقابله‌ای که با فیلم من کردید و جلوی آن را گرفتید من دیگر در مورد اهدای عضو فیلم نمی‌سازم. صحبت ما با این فیلمساز این بود که اتفاقا بسازید چون شما خیلی می‌توانید موثر باشید در این که بچه‌های ۱۰ تا ۱۲ ساله هر دو، سه ساعت نمیرند اما درست بسازید که مردم بتوانند با این فرهنگ آشنا شوند و ما بتوانیم حامی باشیم.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا