اعمال شب نیمه شعبان چیست؟
به گزارش خبرنگار قرآن و معارف ایرنا، روایات فراوانی در احیای شب نیمه شعبان وارد شده است. مثلا امام صادق (ع) فرمود «نیمه شعبان، شبی است که حق تعالی آن را برای ما اهل بیت (ع)قرار داد، در برابر شب قدر که آن را برای پیامبر (ص) قرار داده است.» یا امام محمدباقر (ع) در مورد فضیلت شب نیمه شعبان فرمود «آن شب بعد از لیلة القدر افضل شب ها است. در آن شب خداوند به بندگان، فضل خود را عطا می فرماید و ایشان را به مَنّ و کَرَم خویش می آمرزد».
شب خداحافظی با دنیا
آیت الله میرزا جواد ملکیتبریزی در اهمیت شب نیمه شعبان در کتاب المراقبات نوشت: اولین کاری که سالک باید در این شب انجام دهد این است که از لذت و آسایش دنیا در این شب چشمپوشی کند و آنگاه برای استفاده بیشتر از آن و تصحیح اعمال خود باید فرض کند که شب خداحافظی او با این دنیا و تمام اعمال بوده و فردای آن روز قیامت است.
وی از شب نیمه شعبان به عنوان یکی از شبهای قدر یاد کرد و افزود: خدا این شب را برای امت قرار داده است، چنانچه شب قدر را برای رسول خدا (ص) قرار داده و این اشکال که بنابر این لازم میآید که شب قدر بیش از یک شب باشد را می توان به این بیان پاسخ گفت که تقدیر، مراتب و مراحل گوناگونی دارد.
ملکی تبریزی تاکید کرد: شب نیمه شعبان از شب هایی است که اعمال و عبادتهای بسیار ارزشمندی در آن وارد شده که میتوان گفت در هیچ شبی (اعم از شب قدر یا غیر آن) مانند یا بیشتر از آن نیامده است و شب میلاد امامی است که گیتی را پر از عدالت کرده و زمین را پاک می کند.
دعای کمیل را با حضور قلب بخوانید
وی از خواندن دعای کمیل به عنوان یکی از اعمال این شب یاد کرد و نوشت: سالک باید این دعا را با حضور قلب بخواند تا بداند چه میگوید و چیزهایی را که با حال خود سازگار نیست، نباید بگوید. موقعی که سالک میگوید «پروردگار و آقا و مولایم! فرض کن عذابت را تحمل کردم، جداییت را چگونه تحمل کنم؟» سعی کند در این ادعا که جدایی از پروردگار برایش سختتر از عذاب جهنم است، راستگو بوده و راضی نشود در چنین حالی به خدایی که به تمام امور پنهانی آگاه است، دروغ بگوید و با این عمل حکومت خدا را سبک شمرد.
حضرت آیتالله خامنهای نیز درباره نیمه شعبان از دو عید سخن به میان آورده و فرمود: یکی عید ولادت حضرت ولیالله الاعظم اروحنا فداه و دیگری عید خود شب نیمه شعبان و فضلیتهای امشب که شب توجه و توسل و دعا و تضرع است. امشب شبی است در عداد شب های معدود دوران سال که عبادت و دعا و راز و نیاز با خدا در آنها یک خصوصیتی مثل شبهای قدر دارد.
ایشان تاکید کردند: این که انسان فرصت پیدا کند، در موقعیتی مثل امشب، خدا به انسان مهلت بدهد که با او راز و نیاز کند و امیدوار باشد که خدا در مثل امشبی دعا را مستجاب می کند و خواستهای انسان را اجابت می کند، این یک فرصت مهمی است و حقیقتا هم مبارک است. این که خدای متعال به ما اجازه داده تا با او حرف بزنیم و از او بخواهیم، یک نعمت بزرگی است.
مروری بر اعمال شب نیمه شعبان
1- غسل، که باعث کم شدن گناهان می شود.
2- احیای این شب به نماز و دعا و استغفار و لذا در روایت آمده است که هر کس این شب را احیا دارد، دل او در روزی که دل ها بمیرند، نمیمیرد.
3- زیارت امام حسین (ع) است که افضل اعمال این شب و باعث آمرزش گناهان است و کمترین حد زیارت آن است که به بامی برآید و به جانب راست و چپ نظر کند. سپس سر به جانب آسمان بلند کند و سیدالشهدا را اینگونه زیارت کند «السلام علیک یا ابا عبدالله، السلام علیک و رحمةالله و برکاته».
4- خواندن این دعا که به منزله زیارت امام زمان (عج) است «اللهم بحق لیلتنا (هذه ) و مولودها…»
5- دعایی از امام صادق (ع) که با این جمله آغاز می شود «اللهم انت الحی القیوم العلی العظیم الخالق الرازق المحیی الممیت…»
6- دعایی از رسول خدا (ص) با این عبارت «اللهم اقسم لنا من خشیتک ما یحول بیننا و بین معصیتک…» برخی معتقدند این دعای جامع و کاملی است که خواندن آن در دیگر وقت ها نیز غنیمت است.
7- دعای کمیل
8- صد مرتبه هر یک از ذکرهای سبحان الله، الحمدلله، الله اکبر و لا اله الا الله
9- نماز جعفر طیار
10- نمازهای این شب. مثل نماز دو نماز دو رکعتی که در هر رکعت حمد و توحید صد مرتبه خوانده می شود و پس از نماز می گویی «اللهم انی الیک فقیر و من عذابک خائف مستجیر…»