دلیل ریزش قیمت سکه و دلار پس از تعطیلات نوروز

سید یوسف حسینی، رئیس پیشین کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر در ارزیابی شرایط اخیر بازار ارز و طلا، فضای روانی و فعالیتهای سوداگرانه در بستر شبکههای اجتماعی را عامل اصلی نوسانات دانست و گفت: آنچه موجب نوسان قیمتها در این بازارها شده، نه دلایل اقتصادی یا بنیادین، بلکه بیشتر فضاسازیها و جو روانی و منفی در فضای مجازی است.
وی با اشاره به نوسانات بازار ارز و طلا طی تعطیلات نوروز اظهار داشت: در این ایام، علیرغم تعطیلی بازارها، قیمت ارز و طلا به سرعت صعودی شد، اما روز گذشته به محض بازگشایی رسمی معاملات، نرخها دچار ریزش سنگین شدند. این اتفاق بهروشنی نشان میدهد که در نبود معاملات واقعی، دلالان و سودجویان از طریق کانالهای تلگرامی و رسانههای غیررسمی اقدام به نرخسازی کردهاند.
این فعال اقتصادی دلیل اصلی بالا رفتن نرخ ارز و طلا در روزهای گذشته را تحولات جهانی دانست و گفت: رشد بیسابقه اونس جهانی طلا که از مرز ۳۱۰۰ دلار عبور کرده، تحت تأثیر مجموعهای از تنشهای نظامی، تهدیدات امنیتی و جنگهای منطقهای از جمله جنگ تعرفهای ترامپ، بحران اوکراین، جنگ غزه و تنشهای یمن شکل گرفته است. از سوی دیگر حتی اظهارات ترامپ هم میتواند باعث بیثباتی بازارهای مالی شود.
حسینی همچنین به کاهش قیمت دلار در دو روز اخیر اشاره کرد و گفت: چه اتفاق خاصی افتاده که نرخ دلار در عرض دو روز از ۲ هزار تومان کاهش یافته؛ پاسخ واضح است؛ هیچ اتفاق اقتصادی ملموسی نیفتاده و همه این تغییرات نتیجه جو روانی است که سوداگران ایجاد کردهاند.
حسینی خواستار تصویب و اجرای فوری قانون مالیات بر عایدی سرمایه از سوی دولت و مجلس شد و گفت: با اجرایی شدن این قانون از سوداگری در بازارهای طلا، ارز و سکه، بهویژه در حجمهای بالا و مکرر جلوگیری خواهد شد. بی تردید چنین طرحهایی باید هرچه زودتر تصویب و از گسترش دلالی بیرویه جلوگیری شود.
وی همچنین به بحث «کاسبان تحریم» اشاره کرد و گفت: این مساله مانع تحقق اصلاحات اقتصادی میشود. کاسبان تحریم نه تنها در بخش خصوصی بلکه در بخشهای مختلف دیگر نیز حضور دارند و تا زمانی که مسیر اصلاحات توسط آنان سد شود، بهبود چشمگیری در وضعیت اقتصادی حاصل نخواهد شد.
حسینی در پایان، راهحلی بلندمدت برای هدایت نقدینگی ارائه داد و بر ضرورت ایجاد صندوقهای پروژهای مطمئن با نرخ سود مناسب برای سرمایهگذاری در بخش تولید تأکید کرد و گفت: مطمئن باشید اگر مردم نسبت به حفظ ارزش پول خود اطمینان داشته باشند، به سرمایهگذاری در بازارهای غیرمولد همچون ارز، طلا، خودرو و مسکن گرایش پیدا نمیکنند.