تغذیه و سلامتی

وضعیت بحرانی آزمایشگاه‌های پزشکی؛ سلامت مردم در خطر است!

به گزارش خبرنگار مهر، آزمایشگاه‌های تشخیص طبی در نظام سلامت، نقش پایه و محوری داشته و به تمامی سطوح پزشکی کمک می‌کنند. بدون آزمایش، امکان تشخیص بیماری‌ها نیست. آزمایشگاه محل تولید داده و اطلاعات صحیح و دقیق در ارتباط با بیماری‌ها و نظام سلامت است. آزمایشگاه به نظام سلامت کمک می‌کند که از بستری بی‌جهت بیمار در بیمارستان‌ها جلوگیری شود و هزینه زیادی به مردم و نظام سلامت تحمیل نشود.

بیش از ۷۰ درصد تشخیص بیماری‌ها و درمان، بر اساس اطلاعات آزمایشگاهی است؛ اما تلاش‌های فعالان در این حوزه دیده نمی‌شود. آزمایشگاه‌ها سالانه میلیاردها تشخیص و داده صادر می‌کنند و رتبه پایین در شکایت‌های مردمی در حوزه پزشکی دارند.

تحریم‌ها، نوسانات ارزی، افزایش بی رویه قیمت تجهیزات و کیت‌های آزمایشگاهی، نبود کیت‌های تخصصی در بازار، فرآیندهای چالش‌انگیز برای خرید و واردات کیت‌های تخصصی و…، از جمله مشکلات و چالش‌های آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به شمار می‌روند که باعث می‌شود کیفیت خدمات آزمایشگاهی کاهش یابد و به دنبال آن، سلامت بیماران تهدید خواهد شد.

شهروز همتی رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، گفت: در حالی که بیش از ۷۰ درصد تشخیص بیماری‌ها بر عهده آزمایشگاه‌های پزشکی است، اما سهم حرفه آزمایشگاهی از منابع مالی نظام سلامت، فقط ۵ درصد است.

وی افزود: هزینه نکردن در آزمایشگاه، منجر به افزایش هزینه‌های نظام سلامت خواهد شد. دولت و وزارت بهداشت موظف به حمایت از آزمایشگاه‌ها هستند.

همتی با اشاره به کمبود برخی کیت‌های تخصصی و تجهیزات آزمایشگاهی، گفت: آزمایشگاه‌ها قلب تپنده تشخیص بیماری‌ها هستند که اگر آسیب ببینند، سلامت مردم و بیماران نیز به خطر می‌افتد.

رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، از حذف برخی آزمایش‌ها به دلیل نبود کیت‌های مورد نظر خبر داد و افزود: دستگاه‌های پیشرفته‌ای در آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی وجود دارد که به دلیل نبود کیت‌های مورد نظر، از کار افتاده‌اند و عملاً آزمایش‌های مربوطه انجام نمی‌شود.

وی ادامه داد: گرانی کیت‌ها با افزایش تعرفه‌ها، همخوانی ندارد و این موضوع نیز باعث شده آزمایشگاه‌ها از انجام برخی آزمایش‌ها منصرف شوند.

غلامرضا حمزه لو عضو هیئت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، با بیان اینکه سالانه میلیون‌ها تست در آزمایشگاه‌های کشور انجام می‌شود، گفت: بیش از ۶ هزار آزمایشگاه تشخیص طبی در بخش‌های دولتی و خصوصی کشور خدمات ارائه می‌دهند و با انجام بیش از ۵۰۰ میلیون تست در سال جایگاه ویژه‌ای در خدمات سلامت دارند.

وی با عنوان این مطلب که تأمین کیت و مواد مصرفی برای ارائه خدمات آزمایشگاهی بسیار مهم است، افزود: با توجه به گسترش بیماری‌های غیر واگیر و پدیده رو به افزایش سالمندی جمعیت کشور، سالیانه ۵ تا ۱۰ درصد به حجم انجام آزمایش‌ها اضافه می‌شود و قاعدتاً تأمین کیت و تجهیزات مناسب برای انجام خدمات با کیفیت، بسیار ضروری و با اهمیت است.

حمزه لو تصریح کرد: مواد اولیه برخی از کیت‌های تولید داخل از خارج از کشور تأمین می‌شود. همچنین برخی کیت‌ها مربوط به سیستم‌های بسته بوده و کاملاً وارداتی هستند که به دلیل محدودیت‌های ارزی، واردات این نوع کیت‌ها دچار مشکل شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در حدود ۹۰ درصد مراجعات مردم و بیماران بابت انجام آزمایش‌های پزشکی، به بخش خصوصی صورت می‌گیرد. یعنی اینکه، اگر آزمایشگاه‌های بخش خصوصی دچار مشکل شوند، این بیماران هستند که آسیب خواهند دید.

قطع شدن برخی آزمایش‌های تخصصی به دلیل نبود کیت‌های مورد نظر، مهم‌ترین اتفاق نگران کننده است که اگر جدی شود، سلامت مردم به خطر می‌افتد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا