فرهنگی

بخش مجازی نمایشگاه کتاب از شور و هیجان آن می‌کاهد/ لزوم تغییر زمان نمایشگاه

امین آصفی با حضور در غرفه ایرنا در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، با اشاره به فضایی که در دو طرف محراب اصلی مصلی به ناشران آموزشی اختصاص داده شده، توضیح داد: جانمایی جدید ناشران آموزشی نسبت به سال گذشته خیلی بهتر است، زیرا در فضایی هم‌کف و دسترس‌پذیر برای مخاطبان قرار گرفته است.

وی افزود: در سال‌های گذشته مخاطبان اصلی به سختی می‌توانستند به طبقه دوم رواق‌ها با بیش از ۲۰۰ پله بروند. در این دوره جایگاه ناشران آموزشی از حیاط مصلی قابل مشاهده است، پیش از این مخاطبان، ناشران آموزشی را پیدا نمی‌کردند و از نمایشگاه می‌رفتند. وقتی گروه‌های بازدیدکننده از مدارس به نمایشگاه می‌آمدند، مربیان و اولیا نمی‌توانستند برای خرید کتاب، همراه دانش‌آموزان به طبقه دوم برسند؛ اما تردد در این دوره ساده‌تر شده است.

در میان ناشران آموزشی هم فروش کم است و نسبت به سال گذشته افت کرده است

مدیر کمیته ناشران آموزشی در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران درباره قدرت خرید کتاب توسط مردم، توضیح داد: در کل قدرت خرید در همه بخش‌ها از جمله آموزشی پایین آمده است. آخرین مرحله خرید در سبد خانواده‌ها به کتاب اختصاص دارد و وقتی قیمت این کالا بالا می‌رود از سبد خارج می‌شود. در میان ناشران آموزشی هم فروش کم است و فروش همه ناشران نسبت به سال گذشته افت کرده است.

مدیرمسئول انجمن ناشران آموزشی با اشاره به اینکه میزان فروش در بخش فروش مجازی و حضوری نمایشگاه تقریبا مساوی و پایین است، ادامه داد: فکر می‌کنم اطلاع‌رسانی در این دوره ضعیف بوده است و مخاطب به سطح نمایشگاه نمی‌آید. مردم در جریان برگزاری این رویداد فرهنگی نیستند. تبلیغات در سطح شهر کم است، در این دوره تا سه روز ابتدایی نمایشگاه، تبلیغات شهری به رویداد دیگری اختصاص داشت، در حالی که در دوره‌های قبل چند روز قبل‌تر تبلیغات شهری را شروع می‌کردند. دوستانی دارم که به نمایشگاه نفت رفتند و گفتند که آنجا شلوغ‌تر بوده است.

صنعت نشر روز به روز ضعیف‌تر می‌شود

آصفی با اشاره به اینکه اختصاص بُن خرید کتاب به مردم می‌تواند آن‌ها را به نمایشگاه کتاب بکشاند، ادامه داد: درباره بُن‌هایی که در این دوره به اقشار مختلف اعطا می‌شود هم اطلاع‌رسانی مناسب نشده است. تبلیغات شهری از تبلیغات در صدا و سیما هم موثرتر است.

درباره بُن‌هایی که در این دوره به اقشار مختلف اعطا می‌شود هم اطلاع‌رسانی مناسب نشده است

مدیر کمیته ناشران آموزشی در نمایشگاه کتاب با اشاره به اینکه هرچه مخاطب کمتری به نمایشگاه برود، نمایشگاه ضعیف‌تر می‌شود، گفت: در نتیجه نبود مخاطبان در نمایشگاه ناشران دلگرمی خود را برای شرکت در نمایشگاه کتاب سال بعد و توانایی خود برای ادامه فعالیت نشر را از دست بدهند و این نگران کننده است، زیرا صنعت نشر روز به روز ضعیف‌تر می‌شود.

او با اعلام اینکه باید بخش مجازی نمایشگاه از آن حذف شود، افزود: ما قبل از نمایشگاه، حتی دوره‌های قبل اعلام کردیم که بخش مجازی را فعال نکنند. نمایشگاه کتاب سال‌ها بدون بخش مجازی برگزار می‌شد و به دلیل همه‌گیری کرونا این نمایشگاه به شکل مجازی برگزار شد؛ اما ادامه فعالیت بخش مجازی از شور و هیجان این رویداد فرهنگی می‌کاهد.

برگزاری نمایشگاه کتاب باید به ابتدای ماه انتقال داده شود

آصفی با تاکید بر اینکه اسم این رویداد فرهنگی، نمایشگاه کتاب و نه فروشگاه کتاب است، گفت: ناشران در تمام طول سال می‌توانند کتاب‌های خود را در فضای مجازی بفروشند، بهتر است این ۱۱ روز را به فروش در نمایشگاه اختصاص دهیم. برای رونق نمایشگاه کتاب باید به دانش‌آموزان بُن دهند و برای رساندن آن‌ها به نمایشگاه اتوبوس در نظر بگیرند، اقدامی که در این دوره توسط مدارس انجام شد.

برای رونق نمایشگاه کتاب باید به دانش‌آموزان بُن دهند و برای رساندن آن‌ها به نمایشگاه اتوبوس در نظر بگیرند

به گفته مدیر مسئول انجمن ناشران آموزشی تاریخ برگزاری نمایشگاه کتاب نامناسب بود، زیرا از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت نزدیک به امتحان‌های پایان سال است و مدارس تعطیل هستند و دانش‌آموزان خود را برای امتحان آماده می‌کنند. در این روزها دانش‌آموزان به مدرسه نمی‌روند و کتابی نمی‌خرند. دانش‌آموز کتابش را خریده و آماده است تا برای امتحان درس بخواند و خود را برای امتحان آماده کند.

او ادامه داد: پیش از این نمایشگاه قبل از ۱۲ اردیبهشت برگزار می‌شد، اما کم‌کم شروع برگزاری نمایشگاه به انتهای ماه کشیده می‌شود، در حالی که باید به ابتدای ماه بیاید. اگر نمایشگاه در روزهای ابتدایی ماه برگزار شود، برای همه بهتر است؛ زیرا مدارس و دانشگاه‌ها فعال‌تر هستند و مخاطبان و خانواده‌ها بودجه بیشتری برای اختصاص به این رویداد دارند.

به گزارش ایرنا، سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی(ره) در حال برگزاری است. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا کرده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا