تسریع رشد، افزایش مقاومت و بهبود عملکرد گیاه کلزای ایرانی

به گزارش روز یکشنبه گروه علمی ایرنا از دانشگاه تهران، در پژوهشی که به تازگی توسط محققان دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران، به سرپرستی ولیاله محمدی، عضو هیأت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات این دانشکدگان، با همکاری بهرام علیزاده، استاد مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و مسعود شاهسواری، دانشجوی دکتری رشته ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه تهران، انجام شده است، نخستین رقمهای هیبرید کلزای ایرانی تهیه و ارزیابی شدند.
محمدی با اعلام این خبر گفت: رشد سریع، مقاومت به تنش، یکنواختی، عملکرد بالا، تولید رقم هیبرید را به موفقترین راهبرد بهنژادی کلزا تبدیل کرده است.
وی هدف از این پژوهش را تهیه نخستین هیبریدهای سهلاینی ایرانی کلزا و بررسی عملکرد و باروری آنها عنوان کرد و افزود: در این پژوهش، تأثیر صفات مختلف بر افزایش عملکرد هیبریدها نیز مطالعه شده است. هفت لاین نر عقیم با یک لاین بازگردان باروری به نام R۲۰۰۰ تلاقی داده شد و عملکرد هیبریدها در دو سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ و ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت.
سه مورد از هیبریدهای ایجادشده با میانگین دو ساله ۴.۴ تن در هکتار عملکرد چشمگیری داشته و اختلاف معنیدار ۳۴ درصدی با ارقام شاهد نیلوفر، نپتون و نیما، با میانگین عملکرد ۳.۳ تن در هکتار، نشان دادند.
عضو هیأت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکدگان کشاورزی با اشاره به عملکرد هیبرید R۲۰۰۰×A۸ تأکید کرد: تمامی هیبریدهای به دست آمده از نظر باروری، کاملاً طبیعی و فاقد هر گونه نر عقیمی بودند.
پژوهشگر دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران در پایان تأکید کرد: هیبریدهای تولیدشده هم اکنون در مزرعه، ادامه مراحل ارزیابی عملکرد را طی میکنند. با توجه به عملکرد بالا و عدم مشاهده نر عقیمی، امید است که پس از بررسی سازگاری و پایداری، به عنوان ارقام جدید معرفی شوند.
این پژوهش پیشتر به عنوان برترین رساله تقاضامحور در بخش کشاورزی، از سوی وزرات علوم انتخاب شده است. برخی نتایج این پژوهش نیز در قالب مقالهای از سوی اشپرینگر نیچر در Journal of Plant Growth Regulation منتشر شده و از طریق این پیوند در دسترس است.