کشاورزی

امضای تفاهم‌نامه همکاری برای افزایش تولید برنج و محصولات دامی

به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با هدف اجرای دو طرح ملی «افزایش تولید در واحدهای دامداری روستایی و عشایری» و «جهش تولید در محصول برنج» روز دوشنبه – ۵ خرداد ماه- در محل وزارت جهاد کشاورزی به امضا رسید.

در این مراسم که با حضور غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی و سید پرویز فتاح رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برگزار شد، بر ضرورت هم‌افزایی ظرفیت‌های دو نهاد برای ارتقای تولید داخلی و تقویت امنیت غذایی کشور تأکید شد.

این تفاهم‌نامه براساس تاکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم تقویت تولید ملی و کاهش وابستگی غذایی کشور به خارج و در نتیجه نشست‌های تخصصی و مستمر کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در چند ماه گذشته تدوین و به امضا رسید.

طرح‌های جهش تولید کشاورزی تقویت شده‌اند/ حمایت از تولید برنج و گوشت در اولویت

رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در این مراسم با بیان این که طرح‌های جهش تولید کشاورزی با وجود تغییرات مدیریتی تقویت شده‌اند، گفت: حمایت از تولید داخلی برنج و گوشت در اولویت برنامه‌های ستاد است.

وی با تأکید بر استمرار جلسات کارشناسی برای پایش طرح‌های مشترک، اظهار داشت: با وجود برخی تغییرات مدیریتی، طرح جهش تولید در دیمزارها نه تنها دچار وقفه نشده‌، بلکه تقویت شده‌ است.

رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با اشاره به خشکسالی‌های اخیر، بر اهمیت اجرای طرح‌های توسعه‌ای در بخش کشاورزی تأکید کرد و گفت: اجرای فنی دقیق، از جمله انتخاب بذر مناسب، تجهیزات نوین و بیمه محصولات از الزامات موفقیت این طرح‌ها است.

وی همچنین حمایت از تولید داخلی برنج و گوشت را اولویت دانست و بر تداوم حمایت‌های مالی ستاد از جمله اعطای وام به کشاورزان و دامداران تأکید کرد.

فتاح با اشاره به حمایت رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهوری از طرح‌های توسعه کشاورزی، اظهار امیدواری کرد؛ این همکاری راهبردی، گامی بلند در مسیر حل مسایل اساسی بخش کشاورزی کشور است، البته دستاوردهای این طرح‌ها و آمار و نتایج این اقدامات باید به مردم اطلاع‌رسانی شود.

خودکفایی گوشت، برنج، شکر و موز تا سه‌سال آینده

وزیر جهاد کشاورزی نیز در این مراسم با اشاره به برنامه خودکفایی گوشت، برنج، شکر و موز تا سه‌ سال آینده گفت: مخالف واردات و صادرات نیستیم اما باید اول نیاز پایه کشور تامین شود.

وی اظهار داشت: روحیه جهادی و کاری و تعامل و همکاری آقای فتاح همیشه آموزنده بوده است. از همان روزهای نخست که همکاری و حمایت خود را اعلام کردند یک پشتوانه قوی برای ما بود.

وی طرح جهش تولید گندم در دیمزارها را طرحی بسیار موفق دانست و گفت: این طرح با تلاش کشاورزان زحمتکش کشور به خوبی پیش می‌رود و امسال نیز از سال‌هایی است که موفقیت آن به صورت واضح و روشن و براساس آمار مشخص خواهد شد.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: با تجربه اجرای طرح تولید در دیمزارها وارد دو مسیر جدید شده‌ایم که در آنها بنا داریم به خودکفایی تولید گوشت قرمز و دام به ویژه دام سبک در کشور دست یابیم.

وی اظهار داشت: در سال‌های گذشته تا حدودی نگاه‌ها از سمت دام کوچک و دام روستایی برداشته شده بود و به آن توجه کمتری می‌شد، برای مثال در این بخش صدور مجوز متوقف و از امکانات و فرصت‌هایی حوزه نهاده کمتر استفاده می‌شد؛ یکی از عواملی که اکنون وارد کننده ۲۰ درصد از نیاز کشور هستیم، ناشی از همین کم‌توجهی به تولید داخل است.

نوری تصریح کرد: توصیه رهبر معظم انقلاب درباره همکاری مشترک در جهش تولید، پشتوانه و برکت طرح است و با یک برنامه‌ریزی سه ساله در تلاشیم تا واردات گوشت را به صفر نزدیک کنیم.

به گفته وی، برنامه‌های خودکفایی کشور علاوه بر افزایش تولید گوشت، به کشاورزان و دامداران در واحدهای کوچک روستایی کمک می‌کند تا بتوانند فعالیت خود را بهره‌ور کرده و با استفاده از امکانات بیشتر، علم و فن و نهاده‌ها را بیش از گذشته به فعالیت خود تزریق کنند؛ تا علاوه بر تامین منافع ملی، از خروج ارز جلوگیری شود.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تفاهم‌نامه مشترک با ستاد اجرایی فرمان امام در جهش تولید برنج گفت: بخشی از برنج موجود در بازار کشور وارداتی است در حالی که ظرفیت خودکفایی برنج در کشور وجود دارد.

وی با بیان این که می‌توانیم علاوه بر تامین نیاز کشور تبادل تجاری را افزایش دهیم، افزود: ما مخالف واردات و صادرات نیستیم اما باید ابتدا نیاز پایه کشور را تامین کنیم.

نوری تصریح کرد: در صادرات و واردات و تامین نهاده‌ها مسیر و تعامل جدیدی را با کشورهای همسایه، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و کشورهایی که جزو مبادی و هدف بازار هستند، در پیش گرفته‌ایم. 

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ظرفیت ایران برای تبدیل شدن به هاب تامین امنیت غذایی منطقه گفت: در حوزه تجاری و واردات و صادرات این‌گونه نیست که اگر در برنج خودکفا شدیم دیگر بازار برنج تعطیل شود، بلکه می‌خواهیم کشور یک هاب تامین امنیت غذایی برای کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی شود.

وی خاطرنشان کرد: گام نخست و ضروری تولید کافی برای تامین نیاز داخل کشور است. در این راستا مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی روی رقم ارزان برنج کار می‌کند که با مصرف آب کمتر، بازدهی بیشتری داشته باشد؛ که باید پشتیبانی شوند و سریع تجهیز و تکثیر شوند تا شالیکاران به بهره‌وری و سود بیشتر برسند و نقش موثری در افزایش تولید و خودکفایی کشور داشته باشند.

نوری با اشاره به برنامه‌ریزی برای خودکفایی در تولید شکر و بی‌نیازی کشور از واردات آن، گفت: طبق برنامه‌ریزی تلاش می‌کنیم تا ۳-۴ سال آینده به خودکفایی برسیم اصلاح بذر شروع شده و با سرعت ادامه دارد تا با تولید چغندرقند پاییزه‌ به خودکفایی شکر برسیم.

وی با بیان این که برای افزایش سطح زیر کشت و افزایش کارخانه‌های قند به سرمایه‌ ‌و زمان نیاز داریم، ادامه داد: براساس مطالعات صورت گرفته اکنون به سه کارخانه تقریباً بزرگ‌مقیاس در شمال‌شرق، جنوب‌غرب و غرب کشور نیازمندیم، هم‌اکنون سرمایه‌گذاری‌هایی از سوی بخش خصوصی صورت گرفته و واحدهایی با پیشرفت‌های ۱۰ و ۱۵ درصدی تمایل به مشارکت و همکاری دارند که می‌توانند زمینه خودکفایی کشور در تولید شکر را فراهم کنند.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: کارخانه‌های نیشکر در حال اصلاح است تا بتوانند چغندرقند را به شکر تبدیل کنند احداث این کارخانه‌ها نیز از ضروریات است.

وی به خودکفایی در تولید موز نیز اشاره کرد و افزود: محصولاتی همچون موز ارزبری زیادی داشت و سالانه ۶۰۰-۷۰۰ میلیون دلار ارز صرف خرید این محصول می‌شد، ظرفیت تولید این محصول با کمک بخش خصوصی در کشور وجود دارد و امیدواریم طی ۳-۴ سال آینده بتوانیم در زمینه تولید موز نیز به خودکفایی برسیم و دیگر خروج ارز را برای میوه های گرمسیری و موز نداشته باشیم.

به گفته وی، کشاورزان بومی در جنوب استان سیستان و بلوچستان به ویژه در منطقه دشتیاری، محصولات با بازارپسندی پایین و میزان تولید یک چهارم استاندارد است که باید با استفاده از تجربیات کشاورزان پیشرو این میزان تولید را به استاندارد نزدیک کنیم.

نوری به هدفگذاری برای تامین امنیت غذایی در کشور اشاره کرد و گفت: مسیری را در تبعیت از فرمان رهبر معظم انقلاب و تاکیدی که بر روی موضوع امنیت غذایی و تامین مواد غذایی کشور دارند، هدفگذاری و برنامه‌ریزی کرده‌ایم و در همین چارچوب برنامه‌ و قوانین داریم و در برخی زمینه‌ها فراتر از آن را نیز برای خود برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

وی با اشاره به بهبود تراز تجاری بخش کشاورزی، گفت: در پایان سال ۱۴۰۳ تراز منفی ۱۱ میلیارد دلار بخش کشاورزی کشور را به عدد منفی ۸ ارتقا دادیم و ۳ میلیارد دلار تراز تجاری بخش کشاورزی بهبود پیدا کرد که نشان از تقویت امنیت غذایی کشور است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا