فرهنگی

داشته‌های خاموش؛ چراغی برای روزهای روشن گردشگری شیراز

به گزارش خبرنگار ایرنا، جاذبه‌ها و دیدنی‌های پرشمار، شیراز را از مهمترین مقاصد گردشگری فرهنگی و ادبی، تاریخی، مذهبی و سلامت کرده است اما اکنون فعالان گردشگری فارس می‌گویند مدت اقامت یا به اصطلاح شب‌مانی گردشگران در این شهر به نفع استان‌های همسایه کاهش یافته است.

این به آن معنا است که جهانگردان و به ویژه گردشگران داخلی بازدید خود از اماکن و سایت‌های شاخص گردشگری شیراز، مرودشت و پاسارگاد را به صورت فشرده برنامه‌ریزی می‌کنند و سپس بسته به فصل سفر، رهسپار سواحل خلیج فارس، اصفهان یا یزد می‌شوند.

به گفته دبیر میز ملی گردشگری ادبی و از فعالان گردشگری فارس، این استان از نظر ظرفیت‌های گردشگری در میان استان‌های برتر ایران قرار دارد اما از نظر آماری رتبه ۱۸ تا ۱۹ کشور را در بهره‌بردن از صنعت توریسم دارد.

امیرحسین حکمت‌نیا گفت: در زمان حاضر میانگین اقامت در شیراز از چهار شب به کمتر از ۲ شب رسیده است.

داشته‌های خاموش؛ چراغی برای روزهای روشن گردشگری شیراز

گذر ادیان؛ ظرفیتی نهفته برای رونق گردشگری شیراز

زیارت حرم مطهر شاهچراغ (ع)، بازدید از مجموعه‌های سعدیه و حافظیه، بازدید از مجموعه تاریخی زندیه و سفر یک روزه به تخت جمشید، نقش رجب و نقش رستم و پاسارگاد، برنامه سفر بیشتر گردشگران به مرکز فارس را تشکیل می‌دهد.

حتی اگر از ظرفیت‌های بکر و کم‌نظیر دیگر نقاط فارس پهناور چشم بپوشیم، شیراز به تنهایی جاذبه‌های لازم برای افزایش دوبرابری مدت اقامت گردشگران را دارد؛ ظرفیت‌هایی تماشایی که اکنون از آنها، تنها درهای بسته نصیب صنعت گردشگری فارس شده است.

به عقیده عضو هیات مدیره انجمن حرفه‌ای راهنمایان گردشگری فارس، توجه به گذر ادیان می‌تواند حتی در گردشگری داخلی برای شیراز پول ساز باشد.

شیراز به تنهایی جاذبه‌های لازم برای افزایش دوبرابری مدت اقامت گردشگران را دارد؛ ظرفیت‌هایی تماشایی که اکنون از آنها، تنها درهای بسته نصیب صنعت گردشگری فارس شده است

مرضیه مشغول الذکر در دیدار فعالان گردشگری با استاندار فارس گفت: کنیسه‌ها، کلیساها و آتشکده های تاریخی در شهرهای مختلف ایران، در محور گردشگری قرار دارند اما در شیراز با نگاه فوق امنیتی مواجه شده‌اند.

او با تحسین نگاه ویژه استاندار فارس به کلیسای تاریخی مریم مقدس شیراز، عنوان کرد: کنیسه ربیع زاده، کلیسای شمعون غیور، مسجد خیرات و آتشکده زرتشتیان از اماکن تاریخی بکر هستند که نمونه آن به صورت یکجا را تنها در تهران می‌بینیم.

به عقیده او استفاده از این ظرفیت تحت عنوان گذر ادیان می تواند شب مانی را در شیراز افزایش دهد.

ثنا رهنما، استاد گردشگری و مشاور تشکل های گردشگری فارس نیز گفت: از آنجا که برپایی مراسم تحویل سال در تخت جمشید و پاسارگاد پس از سال‌ها، تحولی بود که به همت و هماهنگی استاندار فارس رخ داد، توقع فعالان گردشگری بریا باز شدن مسیرهایی که قفل بوده را بالا برده است.

او با بیان اینکه طول مدت اقامت گردشگران در فارس کم شده است، تاکید کرد: باید جاذبه های جدید گردشگری در این کلانشهر تعریف و ایجاد شود.

این استاد گردشگری از استاندار فارس خواست تا حساسیت ها از کلیساها و کیسه‌های تاریخی شیراز برداشته شود و این اماکن در محور گردشگری قرار گیرند.

داشته‌های خاموش؛ چراغی برای روزهای روشن گردشگری شیراز

بافت تاریخی شیراز تعطیل است

یکی دیگر از جاذبه‌هایی که می‌تواند مانایی مسافران شیراز را افزایش دهد، بافت تاریخی شهر است.

به عقیده مرضیه مشغول الذکر، شیراز ظرفیت‌های بالایی برای زیست شبانه دارد و بافت تاریخی می‌تواند میزبان گردشگران پرشماری باشد.

استفاده از ظرفیت‌های مغفول بافت تاریخی شیراز مساله‌ای است که مورد تاکید همه فعالان گردشگری شیراز است، چنانکه هتلداران و صاحبان اقامتگاه‌های سنتی تا راهنمایان گردشگری و تورگردان ها، همه از استاندار فارس دعوت کردند تا ضمن بازدید از این بافت تاریخی، برای رفع مشکلات آن بکوشد.

بافت تاریخی شیراز میزبان خانه‌های تاریخی با معماری هنرمندانه، مساجد تاریخی، خانه موزه‌ها و معماری شهری زیبایی است که می‌تواند ساعت‌ها وقت گردشگران داخلی و خارجی را به خود اختصاص دهد.

گردشگران را برای تماشای چه به بافت تاریخی شیراز ببریم؟ کلیساها و مسجد مشیر تعطیل و درهای خانه‌های تاریخی به روی گردشگران بسته است.

اما به گفته رئیس انجمن راهنمایان گردشگری فارس، معضل بافت تاریخی شیراز در زمان حاضر این است که دیدنی‌های آن تعطیل است.

امیر سبوکی به خبرنگار ایرنا گفت: در بازدید از بافت تاریخی شیراز باید غیر از معماری شهری آجری، زمینه بازدید از اماکن نیز مهیا شود؛ گردشگران را برای تماشای چه به بافت تاریخی شیراز ببریم؟سنگ سیاه از معروف‌ترین گذرهای این بافت تاریخی است اما کلیساها، آرامگاه سیبویه و مسجد مشیر تعطیل و درهای بسیاری از خانه‌های تاریخی آن به روی گردشگران بسته است.

به عقیده او مهمترین مساله در غیر فعال بودن گذرهای بافت تاریخی و البته دیگر سایت‌های گردشگری شیراز ناهماهنگی دستگاه‌های مختلف است؛ بسیاری از اماکن مانند چهل مقام، مسجد مشیر یا خانه‌های تاریخی بدون دلیل و توضیح خاصی تعطیل هستند و ساعت بازدید بسیاری دیگر نامشخص است.

سبوکی با بیان اینکه اکنون روزهای تعطیل و ساعت بازدید اماکن گردشگری زیر نظر دانشگاه شیراز، میراث فرهنگی، ارتش و اوقاف متفاوت است، تاکید کرد: این نقیصه باید با مدیریتی صحیح برطرف شود.

رئیس انجمن راهنمایان گردشگری فارس پیشنهاد کرد: باید در یک جلسه هماهنگی، ساعت مشخصی برای بازدید از این اماکن فارغ از متولی آنها تعریف و اطلاع‌رسانی شود.

روی خوش استاندار فارس به گشایش گذر ادیان به روی گردشگران

استاندار از پیشنهاد باز شدن در کنیسه ها و کلیساهای تاریخی به روی گردشگران و مسافران شیراز استقبال کرد و گفت که مقدمات این گشایش را فراهم می‌کند.

حسینعلی امیری گفت: علاوه بر توسعه گردشگری فواید دیگری نیز پشت باز کردن درهای این اماکن برای بازدید مردم هست و سرمایه اجتماعی را افزایش می‌دهد.

عضو هیات مدیره انجمن حرفه‌ای راهنمایان گردشگری فارس، این پذیرش و نکته سنجی حسینعلی امیری را با اینگونه پاسخ گفت که «چه خوش است راز گفتن به حریف نکته سنجی که سخن نگفته باشی، به سخن رسیده باشد».

آینده روشن گردشگری فارس در گرو تلفیق داشته‌های پیشین و طرح‌های نو

اما علاوه بر فعالسازی و استفاده از ظرفیت گردشگری جاذبه مغفول مانده شهر، برای افزایش ماندگاری گردشگران در شیراز باید به طرح‌های نو نیز اندیشید.

رئیس انجمن راهنمایان گردشگری فارس معتقد است که یکی از معضلات بزرگی که گریبان گردشگری استان و البته کشور را گرفته، تمرکز بیش از حد بر جاذبه‌هایی است که در گذشته وجود داشته یا ایجاد شده؛ در حالی که امروز صنعت گردشگری دنیا، حتی در شهرهایی که از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی شاخص نیز برخوردارند، به سوی ایجاد جاذبه‌های جدید حرکت می‌کند.

سبوکی گفت: در این خصوص می‌توان ایجاد آسانسورهای جذاب یا راهروهای شیشه‌ای در ارتفاعات چین را مثال زد.

به گفته او ایجاد «ترین‌ها» می‌تواند در جذب گردشگران داخلی و خارجی موثر باشد؛ مانند ساخت بلندترین ساختمان در کشور همسایه، یا ایجاد بلندترین آبشار مصنوعی دنیا.

ایجاد جاذبه‌های نو گردشگری در کلانشهر تماشایی شیراز، می‌تواند با پر کردن ساعت‌های بیشتری از برنامه سفر مسافران، مدت اقامت آنها را در این شهر افزایش دهد و سهم بیشتری از خلق ثروت را ازآن اقتصاد گردشگری فارس کند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا