گفت و گوویژه

تولید بیش از 50 درصد ویال‌های تزریقاتی در شرکت دارو سازی دانا

معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتگویی اعلام کرد که 96 درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور تولید و تنها چهار درصد آن از خارج وارد می شود. ساخت دارو با کیفیت در داخل کشور یکی از مواردی است که بسیار مورد توجه دارو سازان داخلی قرار گرفته است. به همین منظور با دکتر مهدی شیری؛ مدیر عامل و نایب رئیس هیات مدیره شرکت داروسازی دانا در این زمینه صحبت کردیم.

به گزارش غذا و تغذیه، وی در مورد تولید دارو در داخل کشور و مشکلات موجود در این زمینه یه خبرنگار غذا و تغذیه گفت: باید تولید در داخل انجام شود. الان ما مکمل‌هایی را داریم که در داخل تولید می شود و اجازه وارد کردن آنها را نداریم که البته این حسن برای کشور ماست. به خاطر اینکه هم تولید پایدار داریم و هم قیمت ها را می توانیم کنترل کنیم. در داخل کشور شرایط تولید فرق می کند. بخش‌های مختلف با هم هماهنگ می کنند تا تولید به بهترین شکل انجام شود.

رئیس هیات مدیره شرکت دارو سازی دانا در مورد مواد اولیه می‌گوید: 95 درصد مواد اولیه وارداتی است. البته نه تنها ما بلکه به طور کلی صنعت این گونه است و این که مواد اولیه وارداتی است، نشانه ضعف ما نیست. به این دلیل که ما نباید همه چیز را خودمان تولید کنیم. ما از قبل، زیر ساخت‌هایی داشتیم که قدیمی است. بسیاری از کشورها مصرف کننده هستند. پول می دهند و بهترین جنس را می خرند و پول خود را صرف زیر ساخت‌ها می‌کنند. هر کشوری در بعضی صنایع قدرت‌مند تر است. مثلا کشور ژاپن در بحث IT قدرتمند است ولی در بحث هواپیماسازی قدرت چندانی ندارد. تجارت جهانی این تقسیم را بر اساس ظرفیت‌های کشور و توانمندی‌های ذاتی کشورها در نظر می‌گیرد. در حوزه ماده اولیه به دلیل اینکه میزان تولید به حدی است که اگر در داخل انجام شود و صادرات صورت نگیرد می‌تواند در حجم تولید تاثیرگذار باشد. به خاطر همین است که نمی‌شود رقابت کرد و همه چیز را در اینجا تولید کرد. برای مثال در حوزه آنتی بیوتیک بزرگترین تولید کننده‌های آنتی بیوتیک در دنیا هند وچین هستند. چون ماده اولیه از پنی سیلین شروع می‌شود. پنی سیلین از قارچ گرفته می‌شود. کشت، نگهداری، راه اندازی و صنعت بسیار سختی دارد. از طرفی هزینه‌های نیروی انسانی، دستمزد و انرژی پایین‌تر از اینجاست و طبیعتا با حجم بالا آنتی بیوتیک تولید می کنند و به همه دنیا می فروشند و کیفیتش را هم تضمین می‌کنند. چون این دو کشور تولید‌کننده هستند دلیل نیست که ما بگوییم کیفیت ندارند که اتفاقا کمپانی‌های خوب دنیا در این دو کشور مستقر هستند. کمپانی‌های تولیدکننده‌ای که در کشور چین و هند هستند همزمان به آمریکا، کانادا و اروپا جنس می‌فروشند.  باید بدانیم وقتی می‌گوییم آنتی بیوتیک‌ها چینی هستند باید در نظر بگیریم که همین چین به چه کشورهایی‌آنتی بیوتیک‌هایش را صادر می‌کند.

شیری در مورد قوانین وزارت بهداشت در مورد داروها می‌افزاید: موضوع بعدی این است که وزارت بهداشت ایران در زمینه تایید کیفیت به مراتب سخت‌تر از بسیاری از کشورها عمل می‌کند که نقطه قوتی برای ماست. به راحتی اجازه نمی‌دهند مواد اولیه را وارد کنیم و تولید نماییم. اگر منبع جدیدی باشد باید حتما کیفیت تایید شود تا اجازه دهند. یعنی همه این ها سازوکارهایی است که در این صنعت کیفیت محصولات بالا رود تا سلامت مردم حفظ شود چون با جان مردم سروکار دارد تا بتوانیم به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان آنتی بیوتیک منطقه شناخته شویم. البته ما در شرکت داروسازی دانا خطوط تولیدی دیگری هم مانند سرم، قطره‌های چشمی، شربت و قطره‌های خوراکی، قرص وکپسول غیرآنتی بیوتیکی و… که در حال ساخت و ساز و راه اندازی هستند داریم. شرکت داروسازی دانا یک مجموعه‌ای از 38 خط دارد و به لحاظ تنوع و وسعت بزرگ‌ترین مجموعه داروسازی کشور است. در حوزه ویال‌های تزریقاتی لیدر بازار هستیم و بیش از 50 درصد بازار را داریم. در بعضی محصولات رتبه یک را داریم. محصولات ما در 70 درصد موارد درمان برای عفونت‌های بیمارستانی رتبه اول را دارد.

وی در مورد تحریم‌ها و تاثیر آنها در صنعت دارویی می‌گوید: تحریم ها قطعا تاثیر بسیار دارد. بیشتر قضیه تحریم ها بحث بانکی است و در نقل و انتقال پول مشکلات بسیاری داریم. تعهداتی که مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره و صاحبان امضا از بابت ارز می‌دهند که البته کالا به کالا ارزها فرق می کند به بعضی کالاها ارز نیمایی تعلق می گیرد و به بعضی دیگر ارز آزاد که همه متفاوت است. به هر حال انتقال این پول ریسک بسیار بالایی دارد. بانک تعهد می گیرد که برای این پول در هر مقطعی هر اتفاقی بیفتد باید ما جوابگو باشیم که این یک قانون است. همه این‌ها هزینه  و زمان را بالا می‌برد. البته در خرید جنس مشکلی نداریم. ولی اینکه به موقع بتوانیم ارز مورد نیاز را تامین کنیم مسئله مهمی است. این را هم بگویم که در همین مقطع کوتاه دولت جدید، ریاست محترم جمهور، وزیر محترم بهداشت و سازمان غذا و دارو تدابیری داشتند که پیشرفت‌های  خوبی داشتیم. انشا الله اگر به همین گونه پیش رود این صنعت پیشرفت‌های بسیار خواهد داشت.

شیری در مورد تجهیزات و دستگاه‌های تولید دارو به خبرنگار غذا و تغذیه گفت: بحث بعدی فرسودگی ماشین آلات است که باید تعمیرات شود. در زمان کرونا سه شیفت کار می کردند و به مراتب الان هم همین طور و نیاز به نگهداری و تعمیرات، تعویض قطعه و جایگزینی دارند. چندین سال است به این مسئله پرداخته نشده و اعتباراتی در نظر گرفته نشده است. در خواست من از سندیکا این بود که اگر ممکن است با دولت رایزنی به عمل آورند تا در بودجه 1404 این هزینه دیده شود و در نظر بگیرند. در بحث صادرات وقتی نیاز داخل تامین شود طبیعتا مجوز صادرات را می توانیم بگیریم چون مشتری هم دارد. ولی متاسفانه الان هرچه تولید می‌شود بخش عمده آن به مصرف داخل و بخش کوچکی صادر می‌شود. باز با همه این احوال سال گذشته صادرات خوبی داشتیم. به کشورهای افغانستان، عراق، سوریه، عمان، کشورهای حوزه CIS و برای اولین بار به آلمان صادر کردیم. درخواست برای صادرات زیاد است ولی مشکلات صادرات در کشور بسیار است.

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا