کشاورزی

حفظ جنگل های زاگرسی، نیازمند تغییر نگاه مدیریت و اعمال قانون

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، علی علیزاده علی ‌آبادی روز دوشنبه در همایش بین المللی مدیریت پایدار جنگل های زاگرس افزود: جنگل های زاگرس به طول بیش از یک‌هزار و ۷۰۰ کیلومتر، یک پنجم جنگل های کشور و ۲۰ درصد خاک کشور را تشکیل می‌دهد که بیان کننده جایگاه ارزشمند این منبع طبیعی از لحاظ اکولوژیکی است.

رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور با بیان اینکه تامین ۴۰ درصد آب کشور را مدیون جنگل‌های زاگرسی هستیم، اظهار داشت: زاگرس به عنوان گنجینه و سرمایه ملی کشور شایسته توجه است.

وی سه عامل مهم ضعف جنگل های زاگرسی را تغییر اقلیم و کاهش بارندگی ها، افزایش چرای دام و ضعف در حکمرانی مسئولان برشمرد و تصریح کرد: گرما در کل دنیا و ایران اثرات خود را گذاشته است، به طوری که منجر به مهاجرت گونه های ارزشمند از پایین دست به سمت ارتفاعات و بالادست شده که این موضوع فقط مربوط به گیاهان نیست، بلکه مهاجرت جانوران را در پی داشته است.

علیزاده گفت: تغییرات بارشی از برف به سمت باران و کاهش بارندگی ها یکی دیگر از عوامل چالش زا در حفظ جنگل های زاگرسی است.

چرای غیرمجاز ۲۰ میلیون راس دام در جنگل‌های زاگرسی

رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، دومین عامل تاثیرگذار را عوامل انسانی در مناطق زاگرسی دانست و افزود: در غرب کشور نیازمندی ها بر آزمندی های مردم منطقه می چربد بنابراین بیش از ظرفیت جنگل های زاگرسی از آنها استفاده می شود.

بیش از ۲۰ میلیون راس دام در منطقه اضافی است

وی با بیان اینکه طبق آمارها میزان دام در جنگل های زاگرسی ۲ برابر ظرفیت مراتع منطقه است، اظهارداشت: درحال حاضر ۳۸ میلیون راس دام در منطقه داریم که فقط ظرفیت مناسب برای چرای ۱۸ میلیون راس دام است و بیش از ۲۰ میلیون راس دام در منطقه اضافی است.

علیزاده اضافه‌کرد: در بخش کشاورزی زراعت زیراشکوب یکی از مهمترین عوامل تخریب جنگل‌ های زاگرس است، زیرا به دلیل شخم و چرای دام هیچ نهالی امکان استقرار در این مناطق را ندارد و همین امر باعث شده یا نهال جدید بلوط نداشته باشیم و یا اینکه با مشکل بلوط های هم سن روبرو باشیم.

زیراشکوب، لایه زیرین پوشش گیاهی در یک جنگل یا منطقه جنگلی است، به ویژه درختان و درختچه هایی که بین تاج جنگل و کف جنگل رشد می کنند.

به گفته وی، اینکه اجازه بدهیم در زیراشکوب زراعت صورت بگیرد بعد انتظار داشته باشیم که چند درخت به کشاورز بدهیم بکارد و از آن نگهداری و حفاظت کند که همان کار را نیز انجام نمی دهد، نشان دهنده مدیریت ضعیف است.

رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور گفت: آخرین عامل به مسئولان و حکمرانی ضعیف و غلط باز می گردد که جنگل های زاگرس را به این مرحله رسانده است و این نشان می دهد ما خوب عمل نکرده ایم.

وی، سکوت مسئولان در مقابل اعمال خلاف قانون متخلفان را حرکتی غیر ارزشی دانست و افزود: برای حفظ جنگل های زاگرسی نیازمند تغییر نگاه مدیریت و اعمال قانون هستیم و از سران قوا درخواست داریم در این مهم ورود کنند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا