کشاورزی

کاهش مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی در مزارع برنج با مدیریت تلفیقی محصول

به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، شهرام نعیمی روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی سلامت گیاه اظهار کرد: اجرای پروژه‌های تحقیقی-توسعه‌ای مدیریت تلفیقی محصول از اولویت‌ها و اقدامات برنامه کلان راهبردی پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی محسوب می‌شود.

رئیس موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور اضافه کرد: در قالب یک برنامه توسعه‌ای، دستورالعمل تولید محصول برنج به روش مدیریت تلفیقی محصول در سال گذشته، در سطح پنج هزار هکتار در سه استان شمالی کشور با مشارکت بیش از سه هزار کشاورز و نظارت و آموزش سازمان «تات» اجرا و منجر به افزایش عملکرد تولید و کاهش مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی شد.

نعیمی ادامه داد: اجرای این دستورالعمل در راستای تامین سلامت محصول و گیاه، کشاورزان، مصرف کنندگان و حفظ محیط زیست و تنوع زیستی صورت گرفته است.

این دستورالعمل که شامل روش‌های مختلف غیرشیمیایی، بیولوژیک، روش‌های مکانیکی همراه با تغذیه بهینه، روش‌های به‌زراعی، آبیاری مناسب و تغییر تاریخ کشت است، برای نخستین بار در سال ۱۴۰۱ در قالب ۲ پایلوت ۱۰ هکتاری و در سال ۱۴۰۲ در سطح ۱۴۰ هکتار در هفت شهرستان استان مازندران با مشارکت کشاورزان پیشرو و همکاری سازمان حفظ نباتات و سازمان جهادکشاورزی استان مازندران اجرا شد.

رئیس موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی با اشاره به اجرای طرح جهش تولید در شالیزارهای کشور گفت: هدف ما در اجرای دستورالعمل تولید برنج با روش مدیریت تلفیقی محصول، مدیریت آفات کلیدی در برنج بود. پیشنهاد داده‌ایم که دستورالعمل تولید محصول برنج به روش مدیریت تلفیقی محصول در این طرح گنجانده شود.

نعیمی در مورد برنامه تولید انار به روش مدیریت تلفیقی محصول نیز تصریح کرد: یکی از اقداماتی که در موسسه به صورت آزمایشی برای مدیریت غیرشیمیایی آفات مهمی همچون کرم گلوگاه انجام دادیم، استفاده از پوشش میوه انار در باغات استان‌های انارخیز کشور است.

وی افزود: با توجه به نتایج موفق این طرح‌ها و پروژه‌های قبلی انجام شده، پروژه تحقیقی-توسعه‌ای تولید انار منطبق بر دستورالعمل تدوین شده به روش مدیریت تلفیقی محصول به اجرا درخواهد آمد.

وی مطالعه و معرفی عوامل کنترل بیولوژیک جدید و تکثیر و پرورش انبوه این عوامل برای افزایش سهم مدیریت تلفیقی و کاربرد عوامل بیولوژیک در مبارزه با آفات، بیماری‌های گیاهی و علف‌های هرز، تهیه و ساخت فرمولاسیون زیست سازگار و کم‌خطر از آفت‌کش‌های شیمیایی و غیرشیمیایی، کاهش دُز مصرف و تعداد کاربردهای آفت‌کش‌های شیمیایی در راستای بهینه‌سازی‌ مصرف آفت‌کش‌ها، مطالعه بر روی مقاومت آفات، بیماری‌های گیاهی و علف‌های هرز نسبت به آفت‌کش‌ها، تهیه نقشه پراکنش مقاومت در راستای مدیریت مقاومت و آموزش، ترویج و انتقال یافته‌های تحقیقاتی به کشاورزان را از دیگر اولویت‌ها و اقدامات در چهارچوب برنامه راهبردی پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور عنوان کرد.

نعیمی با اشاره به اینکه این برنامه راهبردی چهارساله موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور از سال ۱۴۰۲ به اجرا درآمده است، بر نقش مهم مدیریت درست عوامل خسارت‌زا و سلامت گیاه در تامین امنیت غذایی تاکید کرد و گفت: عوامل خسارت‌زا براساس برآورد سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد موجب از بین رفتن حدود ۴۰ درصد کل محصولات کشاورزی می‌شود.

نعیمی درباره کاربرد هوش مصنوعی در فعالیت‌های این موسسه نیز گفت: سال گذشته کمیته هوش مصنوعی با هدف شناسایی دقیق و سریع و مدیریت هوشمندانه و بهنگام عوامل خسارت‌زا راه‌اندازی شده است.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا