دارو سازی باریج اسانس، اولین شرکت دانش بنیان داروهای گیاهی در ایران
شرکت دارو سازی باریج اسانس جزو اولین شرکتهای دانش بنیان داروهای گیاهی در ایران است. این شرکت امسال سی و دومین سالگرد تاسیسش را جشن گرفت. به همین منظور با مدیر علمی شرکت داروسازی باریج اسانس به گفتگو نشستیم.
به گزارش غذا و تغذیه، «حسن پایدار» میگوید: 32 سال است که افتخار حضور در عرصه سلامت را داریم. در زمینه داروهای گیاهی ما برند باریج را داریم. بیش از 120 محصول در قالب 14 گروه دارویی به بازار ارائه میدهیم. میتوانم بگویم جزء سرآمدهای بازار در زمینه داروهای گیاهی هستیم. ما به کشورهای حوزه خلیج فارس، کشورهای شوروی سابق، افغانستان، پاکستان، عراق، یمن، چین، ونزوئلا و قرقیزستان صادرات داریم و در تلاش هستیم برای کشورهای اروپایی صادرات داشته باشیم که البته بسیار سخت است. به خاطر وجود تحریمها که روز به روز شرایط را مشکل تر میکند. یک برند جدید هم داریم به نام «باریبیتال» که این برند لزوما گیاهی نیست. مکمل و ویتامین است که مواد اولیهاش از سوییس تهیه میشود و جدیدترین محصولی که در باریبیتال به بازار ارائه دادیم «فارموژل» نام دارد که یک مولتی ویتامینی است که حاوی جینسینگ غنی شده میباشد و در کنار مولتی ویتامین بودن، انرژیزا هم هست. این محصول انرژی بسیار بالایی دارد به طوری که ما توصیه میکنیم صبح یا ظهر مصرف شود و عصر به بعد مصرف تشود چون خواب را تحت تاثیر قرار میدهد. فارموژل، فرمولی دقیقا مانند فارماتول دارد که فارماتول هم مواد اولیهاش از سوئیس خریداری میشد. در حال حاضر فارماتول در بازار وجود ندارد. به زودی ما یک خط تولید شیمیایی هم راه اندازی میکنیم و وارد عرصه داروهای شیمیایی هم خواهیم شد.
وی در مورد تهیه مواد اولیه به خبرنگار غذا و تغذیه گفت: ما درایران از 13 اقلیمیکه در دنیا وجود دارد 11 اقلیم را داریم. این مورد به ما کمک کرده که 95درصد ازمواد اولیه داروهای گیاهی را خودمان کشت و تولید کنیم. ما هلدینگی هستیم که از حدود 10 شرکت تشکیل شده است. یک شرکت گلکاران داریم که کارش اسانس گیری، عصاره گیری و تهیه مواد اولیه است و شرکت های دیگری داریم که کار کشت را انجام میدهند. 5 درصد مواد اولیه که وارد میکنیم گیاهانی هستند که در ایران کشت نمیشوند. البته به خاطر اینکه این گیاهان قابلیت کشت در اقلیم کشور ما را ندارند و این واردات، ما را به چالش میکشد. بعضی محصولات که گیاهانش وارد میشوند به خاطر تحریم و مشکلات آن چند ماه است که تولید نمیشوند چون گیاهانش نیست و نمیتوانیم به خاطر مشکلات وارد کنیم. ما از سازمان غذا و دارو قیمتهای دستوری داریم ولی در مورد گیاهان وارداتی نمیتوانیم این قیمت ها را اعمال کنیم چون با واسطه میآید و قیمت بالا میرود. قیمت ها باید به گونهای باشد که سرمایهگذار تمایل به سرمایهگذاری پیدا کند.
مدیر علمی شرکت داروسازی باریج اسانس در مورد دیگر مشکلات مربوط به این صنعت افزود: یکی دیگر از مشکلات ما بحث تخصیص ارز است. بحث بعدی تسهیلات وام هاست که بانکها کمک نمیکنند. شرکتها نمیتوانند چکهای ما را پاس کنند. در واقع ما دارو میسازیم و تحویل پخش میدهیم و آنها هم به داروخانه تحویل میدهند ولی داروخانه نمیتواند چک شرکت پخش را بدهد و در نتیجه شرکت پخش هم چک ما را پاس نمیکند. در حال حاضر ما فقط از یک شرکت پخش 100 میلیارد طلبکاریم. چون داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی گرانتر هستند.
وی در مورد مشکلات مربوط به بیمه گفت: یکی دیگر از مشکلات ما، بحث تخصیص بیمه است. این داروها بیمه نیستند و افراد باید دو الی سه برابر بیشتر از داروهای شیمیایی پول بدهند. امیدوارم مدیران جدید سازمان غذا و دارو و همچنین وزارت بهداشت، بانکها، رئیس بانک مرکزی و… در خصوص مشارکتها مساعدت ویژهتری نسبت به قبل داشته باشند.